top of page

”Ölandstokar och nollåttor” – releasefesten!


Det blev en fin releasefest i fredags för "Ölandstokar och nollåttor" med 75 gäster på plats. Tack till alla som kom och förgyllde kvällen, som firade och skålade! Kvällen sparar jag i mitt minne och är väldigt glad att Josefine fanns på plats som fotograf för att föreviga kvällen.

Snackset som det bjöds på var på bokens tema och därför serverades bland annat hembakta hallongrottor och kolasnittar. Till varje snacks fanns det ett utdrag från "Ölandstokar och nollåttor" som kopplade ihop snacks med boken.

Vi skålade i cava och öländsk flädersaft som min mamma gjort. Varje år promenerar mamma ner mot ängarna nedanför byn, sträcker sig ut i dikena för att nå till de finaste blommorna.

Precis som mamma, gör Havanna och Selma också flädersaft i boken:

Och här är jag tillsammans med mamma och pappa som varit mycket hjälpsamma i festliga förberedelser, men som också är guld värda för allt det stöd jag fått i mitt skrivande genom åren. Jag får alltid pepp! Aldrig någonsin: ”men ska du verkligen ..?” Alltid: ”klart du ska”. Ofta kan vi hamna i långa diskussioner om jag har strategiska funderingar för Seriöst Förlag. För det är kruxet med att vara egenföretagare, man är just egen och därför är det väldigt lyxigt att ha två så kunniga och kloka personer att diskutera med.

Jo, just det! Det serverades förresten även hummus på öländska gula ärtor. Och en hake med att anordna fest på fredag den 13:e är att tackla den otur som kan komma i ens väg. Som att mixern går sönder mitt i hummustillverkningen.

Det serverades även Grönhögens bröd och spickekorv, direkt från Öland, precis som i boken:

Eftersom jag visste att det skulle bli mycket fix under kvällen så anlitade jag två fina kompisar som värdinnor, för att gästerna skulle mötas av ett hej i dörren och få sina glas påfyllda under kvällen. Tack Elenor och Maria!

Tack också till Patricia och Julia som sålde böcker i den seriösa butiken och som tillsammans med Elisabeth varit läsare under skrivprocessen. Här skålar vi innan gästerna kommer.

Innan det fylldes på med alltför många gäster tog Josefine en bild på mig. Lite stress bor i mina ögon, för det var det där med fredag den 13:e och att det fanns en gäst som ännu inte anlänt till festen. Boken. Efter mycket strul i tryckningen där tidsmarginalen krympte och krympte såg det ut som om det inte skulle bli någon bok alls till själva festen.


Men så fanns där en ljusglimt, att tryckeriet låg i Århus och man kan tro att inte det vore någon god nyhet med tanke på att festen var i Göteborg. Men grejen är att min bror med familj som bor i Danmark passerade Århus på vägen till festen och kunde åka förbi tryckeriet för att hämta upp några böcker som kom rykande färska från pressarna med otorkat lim.

Det var min underbara brorson Herman som räckte över boken till mig.

Titta så fin boken är! Omslaget av Terese är mitt i prick, dessutom glimmar det i verkligheten.

Så äntligen stod jag med boken i min hand, det har jag väntat länge på. För tio år sedan ungefär kom idéen till den här boken, sedan har jag skrivit och skrivit. Givetvis har jag gjort andra grejer också, men berättelsen har funnits med mig hela tiden och nu är den äntligen en riktig bok för andra att läsa.

Klockan 18 klev jag upp på scen och presenterade boken närmare, hur jag fick idéen och hur det kommer sig att jag hållit kvar i det här skrivprojektet under så många år. Svaret är väl egentligen enkelt på den senare frågan: den här berättelsen betyder mer för mig än någonting annat gjort. Trots att det inte handlar helt om mig så har jag plockat in så otroligt mycket av mig i skrivandet, jag har verkligen investerat i sidorna för att det varit viktigt för mig att det här ska bli bra. Saker som hänt i mitt liv har verkligen fått reflekteras in i berättelsen och gjort att den växt hela tiden.

Så läste jag även två stycken. Ett för att beskriva lite mer kring titeln "Ölandstokar och nollåttor" och så läste jag även inledningen för att lyfta in gästerna i bokens känsla.

Så skålade vi! Ja, efter det att jag visat upp en sms-konversation tidigare från förmiddagen mellan min bror och pappa från då min bror var på tryckeriet och såg hur "Ölandstokar och nollåttor" limmades.


Boken kom alltså rykande färsk från tryckeriet, så rykande att gästerna som fick med sig en bok ombads att inte bläddra i den förrän söndag kväll när limmet fått chans att torka. Många gäster kunde inte hålla sig och redan under söndagen började det droppa in meddelanden till mig om att: ”nu har jag läst klart boken, när kommer fortsättningen?”.

Så minglade vi vidare!

I högtalarna spelades musik som antingen är med i boken eller som jag inspirerats av i skrivandet. I ett bildspel cirkulerade bilder från Öland tillsammans med utdrag från boken. Så ser min skrivprocess nämligen ofta ut, att jag skriver med utgångspunkt i bilder.

Jag skrev guldiga hälsningar till gästerna ...

... och i den seriösa butiken fanns jubileumstygpåsarna med illustration av Frida:

Festlokalen var förresten självaste Göteborgs Litteraturhus som bjöd på solljus!

Ja, det var självaste releasefesten! Hem åkte jag med ett blomhav i min famn och ett överväldigande hjärta.

Stort tack till alla som kom!

bottom of page