top of page

En dag på Bokbussen!


I tisdags satt jag i en Bokbuss-gästfåtölj på vägarna i Marks kommun. Mamma Mu höll span på vägarna. Och mycket högtidligt fick jag mittenplatsen i bussen, mellan Kerstin som är bibliotekarie och Bengt som kör bussen.


Tanken var att jag skulle få möta låntagare, prata om böcker och om mitt skrivande.

Ubbhult blev vårt första stopp. Här är jag ofta eftersom jag håller igång tre läsprojekt på Ubbhultskolan. In i bussen kom förskolebarn som var sugna på att låna bilderböcker.

Så här ser det ut inne i bussen (där borta står Kerstin och lånar ut böcker).


Jag var på mitt allra mest frågvisa humör och frågade typ tusen frågor till Kerstin och Bengt. Bland annat om böckerna brukar trilla ur hyllorna, men det gör dom tydligen inte. Men man fick verkligen passa sig var man ställt sin kaffekopp vid fikapausen så inte den stod kvar på lånedisken när Bengt började köra.

Utsikten från bussen vid ett av stoppen, en typisk hållplats liksom.

Många slingriga vägar åkte vi på. Men det märktes att Bengt och Kerstin kört längs vägarna några gånger tidigare. Ett av mina favorit-ögonblick var då Bengt pekade på en häst i en hage och sa: ”Titta, en ny häst.” Och Kerstin nickade instämmande. Då märktes det tydligt att det var inte första gången dom åkte den här Bokbuss-turen.


Och jag tyckte också om samtalsstunden med en låntagare som frågade hur jag kommer på allt i mina böcker. Jag sa att fantasin har jag övat upp och jag har knep för att trissa igång den. En annan låntagare frågade då hur jag gör för att inte bara skriva typ: ”Så gick han ut på gräsmattan. Det var sommar.” Hur fyller man i texten? Den första låntagaren fyllde då i: ”Då berättar man väl hur gräsmattan ser ut och känns?” Huvudet på spiken.


Ps! Här kan man förresten läsa mer om Bokbussen.

Comments


bottom of page