top of page

Topplista: skrivplatser

Ett av mina starkaste skrivtips är att bli mer medveten om hur du fungerar som skribent, vad som funkar för just dig. Ta reda på i skrivprocessen var och hur du skriver bäst. Vilka förutsättningar behövs för skrivandet. För just dig. När du haft en riktigt bra skrivstund, fundera efteråt över vilka yttre förutsättningar du hade som hjälpte dig att nå dit.


För mig är platsen väldigt viktig och vad som finns på platsen. Så välkommen på rundvandring bland platser.

Detta är vyn på kontoret där jag hyr in mig. Jag har suttit här i sju månader och har skrivit typ 15 skönlitterära sidor på den här stolen. Kontoret delar jag med 19 andra och ro till skönlitterärt skrivande har jag inte här. Det är för många ljud, för många rörelser som stjäl uppmärksamhet. Jag har verkligen försökt stänga ute alla andra, men det går liksom inte. Istället är detta platsen där jag gör mestadels av mitt andra arbete som inte hör till skönlitterärt skrivande eller att jag i så fall redigerar text.

När jag vill skriva skönlitterärt på kontoret går jag in i konferensrummet. Här är det mer tyst, mindre rörelser. För några veckor sedan satt jag och skrev en ganska så intim scen och precis när jag var mitt i kommer en kontorskompis in i rummet och frågar vad jag gör.


”Inget”, svarade jag något generad samtidigt som jag vinklade ner min skärm.

Ibland öppnar jag ambassad, som min pappa brukar säga. Jag tar en plats till anspråk som mitt tillfälliga kontor. Detta är köksbordet hemma hos min bror och svägerska, i deras gamla lägenhet i Stockholm där jag fick många sidor skrivna. När jag åkte och hälsade på brukade jag ofta åka en helg och några extra vardagar, vilket gjorde att jag fick egentid när min bror och svägerska var på jobb. Då skapades utrymme för mig och skrivandet med närhet till kaffebryggare och toalett, möjlighet att skriva i mjukisbyxor. Samma fördelar som med att sitta hemma och skriva, men här behöver jag inte tänka på att fylla någon tvättmaskin.

Här är huset jag oftast öppnar ambassad, hemma hos mina föräldrar på Öland. Jag har svårt att sitta och skriva om mamma och pappa är hemma eftersom huset är gammalt och knakar så fort någon rör sig på någon våning och jag blir väldigt distraherad av ljud när jag skriver. Som allra bäst skriver jag därför när jag är ensam i huset.


Och ja ... ibland finns det vin på min skrivplats. Jag tar på sin höjd ett glas vin men sällan mer då jag inte tycker att två glas blir dubbelt så bra för min litterära förmåga, snarare tvärtom.

Ibland försöker jag sitta ute och skriva men det brukar funka ungefär en kvart och att jag ungefär en gång var tjugonde sekund tänker ”nu kommer en fågel och skiter på min dator ... nu ... inte nu tydligen ... men nu ...”.

Skriva på café? Pfft, nej. Jag hittar ingen ro alls till det. För många ljud och för mycket stök. Ibland kan jag däremot sitta och jobba med annat på café.

Detta skulle kunna vara en av mina bästa skrivplatser som jag någonsin varit på, ett rum på Strandflickornas vandrarhem i Lysekil. Hit åkte jag på kickoff i maj 2017 och fick så himla bra flow i det här rummet. Allt liksom klickade, allt var perfekt. Rummet var svalt, det var tyst, jag hade mysig utsikt och jag hade ingenting annat som drog i min uppmärksamhet än att skriva, skriva, skriva. Det blev en mycket lyckad kickoff.

Att resa för att skriva är dyrt, men det funkar så bra och därför fortsätter jag med det. Ibland kan jag få mer gjort på en helg på annan ort än på en vecka hemma. På så vis kanske det är värt det tänker jag, i det långa loppet. För det är någonting att vara på en annan plats, att frikopplas från vardagen och från hemmets sysslor. Att få åka iväg för att koncentrerat skriva. Att säga till sig själv att skrivandet är viktigt och att det är värt att investera i.


Här var jag på Sankt Jörgen Spa juli 2017 och skrev på min bok. Det är någonting speciellt med att vara så otroligt avslappnad som man blir efter timmar i bastu och andra varma utrymmen och sedan ägna sig åt skrivandet. Mer om den kickoffen här.

Kickoff är ett tema i mitt skrivande skulle man kunna säga, att ibland resa bort och kicka igång skrivandet när det går på tomgång. Min senaste kickoff gick till Umeå och detta blev min favoritskrivplats. Här sitter jag på Stadsbiblioteket, med en stillsam vy där blicken kan vila i utsikten. Det är en vy jag gillar, där det finns saker att titta på men inte alltför mycket spännande då det jag egentligen ska titta på är min skärm. Vad jag gillade med den här platsen var att den var så tyst också. Perfekt skrivplats.

För att ta sig till alla dessa kickoffer krävs en och annan tågresa och jag brukar vara sugen på att redan under själva resan komma igång med skrivandet. Men tåg som skrivplats tycker jag är en svår ekvation. Folk tjuvtittar på skärmen. Det är svårt att koncentrera sig på skärmen eftersom bokstäverna rör sig och fingrarna kan ibland vandra till fel tangent när tåget kränger.

En av mina mer frekventa skrivplatser är i en säng i skräddarställning. Sängen får inte vara för mjuk bara. Men jag skulle tro att mina böcker till 70% har kommit till just i skräddarställning.


Här sitter jag på ett hotellrum i Köpenhamn, dit jag åkt på kickoff många gånger. Det brukar bli väldigt lyckat, men grejen är ju att Köpenhamn i sig är lite av för spännande och härlig stad för att jag ska klara av att vara så mycket på hotellrummet. Jag vill ju ut till staden liksom. Detta gör att jag ofta skriver väldigt fort när jag är i Köpenhamn, att jag bestämmer att jag ska skriva en viss scen innan jag får gå ut igen. Jag skapar en morot till mig då och då, vilket i sig ger mycket god effekt på skrivandet.

En mycket lyckad säng för övrigt var den i Skurup i somras. Jag fick ett rum som låg en bit från skolan där det var så tyst att jag hörde blyertspennan mot pappret. Sommaren var varm men rummet var svalt. Utsikten blygsam och Skurup bjuder inte på jättemånga museum, shoppinggator eller sevärdheter som kändes som måsten. Därför kunde jag skriva, skriva, skriva. När jag inte hängde med övriga kursdeltagare och pratade om skrivandet.

bottom of page